Aangezien we ons in deel 1 al bewust zijn geworden van het feit dat er een overaanbod is aan “content” EN dat we de juiste content moeten maken die strategisch aansluit bij de uiteindelijke doelstellingen, is er duidelijk nood aan een degelijk 10-stappenplan om een contentstrategie te ontwikkelen.

De eerste 5 stappen geven ons een inzicht in de noden van onze klanten, helpen ons bij het afbakenen van onze contentmissie, leren ons hoe we onze content uit het verleden en de content van onze concurrenten beter kunnen bestuderen, geven ons een overzicht dankzij een contentpad en laten ons deze taktische tools inzetten in een contentfunnel.

Een contentstrategie in 10 stappen:

 1. Wat zoekt onze klant?
 2. Maak een “Contentmissie”
 3. Doe een “Contentonderzoek”
 4. Maak een “Contentpad” aka “Content Tactics”
 5. Plaats je content op de “ContentFunnel”

  Hieronder vinden we de 5 volgende stappen in dit 10-stappenplan om een contentstrategie voor ondernemers te ontwikkelen!

 6. Zorg voor contentguidelines
  Naast een duidelijke contentmissie hebben we wel meer begeleiding nodig om iedereen die nadenkt over onze content op eenzelfde manier te doen denken. Daarvoor maak je contentguidelines of een stijlgids, bepaal je een tone-of-voice en andere richtlijnen. Uiteraard zullen die in lijn liggen met je brand guide, maar als iemand je contentguidelines vastpakt, moet die in staat zijn van zich een goed beeld te vormen van het doelpubliek waarvoor je je content maakt, waarom en hoe je merk, je product of dienst, je bedrijf een impact kan hebben op je doelpubliek. In je guidelines neem je minstens hetvolgende lijstje op:
  – een beschrijving van het doelpubliek (zie de handige blogpost rond Personas)
  – een lijst van algemene onderwerpen waarin je doelgroepen geïnteresseerd zijn
  – adjectieven die jouw stijl en tone-of-voice beschrijven
  – woorden die je doelgroep vaak in Google intikt
  – lijst van mogelijke bronnen voor contentideëen
 7. Maak een contentmarketingchecklist
  Leg een lijstje aan van verschillende kanalen om zeker te zijn dat de content die je creëert ook in teken staat van de juiste marketingstrategie. Zo kan je bij elk stukje content die je maakt ook gaan nadenken hoe je die content best aanpast in functie van het desbetreffende kanaal dat je inzet, hoe je je verhaal zo relevant mogelijk naar voor brengt in elk kanaal en waar je aanpassingen moet doen met betrekking tot een andere doelgroep. Mijn persoonlijk lijstje omvat vooral social media, maar het is zeer goed mogelijk dat (in functie van je doelgroep) jouw lijstje vooral bestaat uit een interne bedrijfsblog, een emailplatform en zelfs een advalvas-bord. Sowieso moet je goed nadenken over de relevantie van het medium voor je doelgroep.
 8. Maak een redactiekalender
  Beschouw je redactiekalender als een ongoing-to-do-lijstje dat er voor zorgt dat je steeds vooruit kan denken met je contentstrategie. Hier behoud je een overzicht van al je blog- en social media-activiteiten die je nodig hebt om de juiste content te maken EN om de campagnes, die je content ondersteunen, te promoten. Wat moet je zeker terugvinden in je redactiekalender?
  – Teksten voor social media berichten en tweets
  – Titels voor blogposts
  – Deadlines of de datum waarop een bericht gepubliceerd wordt
  – Stand-van-zaken van het creatieve proces (filmpjes, foto’s etc.)
  – Call-to-actions
  – Relevante zoekwoorden en “hashtags” die je zal gebruiken
  – De link tussen campagnes en de specifieke content die je creëert
  Tip: Vergeet zeker niet om je redactiekalender te delen. Zorg dat alle mensen die content maken of beïnvloeden betrokken zijn bij je redactiekalender. Als iedereen een duidelijk zicht heeft op de verschillende timings van alle content en promotiecampagnes, kan iedereen er ook samen voor zorgen dat alle materiaal correct en tijdig tot bij alle stakeholders terechtkomt.
 9. Leg een ideeënbank aan
  Naast alle road maps, kalenders en andere xls-files als overzichtjes, gebruik ik ook heel vaak een apart document dat enkel en alleen gebruikt wordt om te brainstormen rond content-ideeën; gaande van eenvoudige blogposts tot over-the-top marketingcommunicatiecampagnes. In mijn geval gaat dat dan om een powerpoint-document wat ik via de server deel met collega’s of B2B-klanten aan wie ik advies geef, maar dat kan evengoed een groot prikbord of whiteboard op je kantoor zijn. In essentie komt het erop neer dat iedereen die kan, mag en moet meedenken continu in staat is om ideeën toe te voegen of in vraag te stellen.
 10. Meet en evalueer je contentKPI’s
  En als laatste stap: hoe vervelend het ook mag zijn, definieer de juiste KPI’s (key performance indicators) die aangeven in hoeverre je content ook effectief scoort en jouw doelstellingen benadert bij de verschillende doelgroepen. Door op regelmatige basis je contentKPI’s te evalueren kan je welgeïnformeerde beslissingen nemen over de content die nodig is. Zo kan je tenminste testen en aanpassen.

Voor ondernemers die beseffen dat de juiste en dus de meest relevante content ongelooflijk belangrijk is om prospecten te overtuigen, is dit 10-stappenplan een handige leidraad om te starten aan hun contentstrategie.

Wil je hierover nog meer advies? Kijk dan zeker eens naar het trainingsaanbod van het expertcenter Memori voor ondernemers: Content Marketing. Deze training leert je inspelen op het veranderend online communicatie- en consumentengedrag van jouw publiek. Je leert een content marketing strategie opstellen. Je leert verschillende concrete tactieken en technieken kennen waarbij productboodschappen op een strategische manier worden gekruist met relevante content. De trainingsmodules zijn steeds doorspekt met concrete cases uit de (inter)nationale praktijk, aangepast aan de doelgroep (B2B, B2C, voeding, jongeren, dienstensector, …). De training laat ook ruimte voor de ervaringen van de deelnemers.

Christoph Vandewiele - Logo Thomas More - signatuur
Over de auteur: Christoph Vandewiele is innovatieadviseur en -onderzoeker aan de Thomas More Media & Business School. Bij Memori focust Christoph op projecten rond innovaties en ontwikkelingen in communicatie, online marketing en digitale media. Daarnaast geeft hij vormingen en gastlezingen rond groei- en merkstrategieën, sociale media, e-marketing, brand journalism en content strategy.

Advertenties

Een reactie op “Contentstrategie voor ondernemers in 10 stappen (deel 2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s